Sağlamlıq 15:37 12.08.2019

Quzu ətinin orqanizmə faydaları

Quzu ətində yüksək miqdarda protein var. gündəlik protein ehtiyacımızın 60,3% -ni quzu ilə qarşılayırıq. Qoyun əti isə ən ideal dəmir mənbələrindən biridir. Dəmir qırmızı qan hüceyrələrinin əmələ gəlməsi üçün vacibdir.

Qaynarinfo xəbər verir ki, uşaqların böyüməsi, yaraların sağalması və immunitet sistemi üçün quzu ətində olan sinklə orqanizmin ehtiyacının 45% -ni qarşılamaq mümkündür.

Quzu kişilərdə prostat sağlamlığına və xüsusilə yaşlılarda sümüklərin mineral quruluşuna müsbət təsir göstərir. Bu təsirin postmenopozal qadınlarda osteoporoz üçün müsbət olduğu aşkar edildi. Gündə 100-150 qr quzu istehlakı gündəlik sink ehtiyacının 40% -ni qarşılayır.

Quzu bədəndəki metabolik reaksiyalar üçün zəruri olan B vitaminlərinin ən böyük mənbəyidir. Gündəlik B12 vitamini ehtiyacının 100% -dən çoxunu ödəyən quzu tiaminin ən yaxşı mənbəyidir. B12 vitamininin ən zəngin mənbəyi olan quzu əti, qırmızı qan hüceyrələrinin istehsalını təşviq edir və anemiyanın qarşısını alır.

Quzu mis, manqan və seleniumla da zəngindir.

Quzu yağının yarısı insan sağlamlığı üçün faydalı olan doymamış yağ turşularından ibarətdir.
 
Nərmin Həsənli