Bəzi qidalar və maddələr sağlamlıq üçün nə qədər xeyirli olsa da, onların normadan artıq istifadəsi zərərli təsirlərə səbəb ola bilər.
Qaynarinfo həmin qida və maddələrin bir qismini təqdim edir.
Ton balığı
Bir çox faydası ilə tanınan ton balığının tərkibində civə mövcuddur. Böyük yırtıcılarda rastlanan bu maddənin həddindən artıq qəbulu insanlarda zəhərlənməyə səbəb ola bilər.
Əzələ kremi
Əzələ ağrılarının azalmasına kömək edən bu krem istifadə edilən zaman dəri tərəfindən sorulur və orqanizmə daxil olur. Həddindən artıq istifadəsi bədənə normadan artıq kimyəvi maddənin daxilinə səbəb ola bilər və bu, insan üçün təhlükə yaradır.
Diş məcunu
Dişlərin çürüməsinin qarşısını almaq üçün diş məcununa qatılan florid turşusundan normadan artıq udmaq insan orqanizmində zəhərlənmə yarada bilər.
Turpkimilər
Brokoli, Brüksel kələmi, qırmızı kələm və s. tərəvəzlərin daxil olduğu fəsilənin bu üzvləri tərkibindəki yüksək antioksidant və digər faydalı maddələrə görə tövsiyyə edilir. Lakin bu qidaların tərkibində olan K vitamini qanın qatılaşmasına, bəzi digər maddələr isə hormonal prosesin zəifləməsinə gətirib çıxarır.
Vitamin həbləri
Vitaminlərin böyük miqdarda qəbulu xərçəngə yol aça bilər. Suda həll olan vitaminlərin çoxu idrarla bədəndən xaric edilir, lakin A vitamini orqanizmdə qalır və bu maddənin bədəndə depolanması toksiki səviyyəyə çata bilər.
Qara çay
Qara çayın tərkibindəki oksalat maddəsi kalsium mineralının sorulma prosesinə mane olur. Bu səbəbdən, bu maddənin tərkibinə daxil olduğu qida və içkilərdən həddindən artıq istifadə böyrək probleminə, böyrək daşına səbəb ola bilər.
Soya sousu
Şərq mətbəxində xüsusi yeri olan bu sous hipernatremiya, yəni orqanizmdə duz miqdarının artması ilə nəticələnə bilər. Bədəndə duzun miqdarının artması bir çox ciddi sağlamlıq probleminin yaranması deməkdir.
Gülşən
Şərhlər