Xəbər lenti

Kartof frini unudun: Böyük miqdarda yağ psixikaya mənfi təsir göstərirmiş
Sağlamlıq 21:45 21.06.2024

Kartof frini unudun: Böyük miqdarda yağ psixikaya mənfi təsir göstərirmiş

Kolorado Boulder Universitetində aparılan yeni bir araşdırma, yüksək yağlı pəhrizin narahatlığı artıra biləcəyini müəyyən edib.

Qaynarinfo xəbər verir ki, heyvanlar üzərində aparılan bir araşdırma belə bir pəhrizin bağırsaqda yaşayan bakteriyaları məhv etdiyini, davranışı dəyişdirdiyini və bağırsaqları beyinlə birləşdirən mürəkkəb yol vasitəsilə beyin kimyəvi maddələrinə təsir etdiyini müəyyən edib.

Tədqiqatın aparıcı müəllifi Kristofer Louri izah edir ki, qeyri-sağlam qidaların mənfi təsirləri çəki artımından da irəli gəlir. "Əgər onların beyninizə narahatlıq yarada biləcək şəkildə təsir etdiyini başa düşsəniz, bu, riskləri daha da artırır", - Louri deyir.

Lourinın komandası yeniyetmə siçovulları iki qrupa ayırıb: biri təxminən 11% yağ ehtiva edən standart pəhriz, digəri yüksək yağlı pəhriz (45%) ilə qidalandırılıb. Doqquz həftə ərzində tədqiqatçılar nəcis nümunələri toplayıb və heyvanların mikrobiomunu qiymətləndiriblər. Yüksək yağlı pəhrizdə olan heyvanlar kökəlib və bağırsaq bakteriyalarının daha az müxtəlifliyi üzə çıxıb. Onların bağırsaqlarında daha çox Firmicutes bakteriyası və daha az Bacteroidetes bakteriyası olub ki, bu da piylənmə və tipik sənaye pəhrizi ilə əlaqələndirilir.

Bundan əlavə, yüksək yağlı pəhrizdə olan heyvanlarda, xüsusən də beynin stress və narahatlıqla əlaqəli bölgəsində serotonin istehsalı ilə əlaqəli genlərin ifadəsi artıb. Louri qeyd edir ki, bəzi serotonin neyronları aktivləşdikdə narahatlıq reaksiyalarına səbəb ola bilər.

Tədqiqatçılar qeyd edirlər ki, qeyri-sağlam mikrobiom bağırsağın selikli qişasını pozaraq, bakteriyaların qan dövranına daxil olmasına və vagus siniri vasitəsilə beyinlə əlaqə saxlamasına imkan verir. Bu tapıntı sağlam qidalanmanın təkcə fiziki deyil, həm də psixi sağlamlığın qorunmasında vacibliyini vurğulayır.

Louri bol meyvə və tərəvəz ilə müxtəlif pəhriz yeməyi, sağlam mikrobiomu qorumaq üçün fermentləşdirilmiş qidalar əlavə etməyi və zərərli qidaların qəbulunu məhdudlaşdırmağı tövsiyə edir. Balıq, zeytun yağı və qoz-fındıqda olanlar kimi sağlam yağlar iltihab əleyhinə təsir göstərə və beyin üçün faydalı ola bilər.

Beləliklə, yüksək yağlı pəhriz yalnız çəkiyə təsir edə bilməz, həm də narahatlığı artıra bilər, bu da yemək vərdişlərini daha sağlam qidalanma lehinə dəyişdirməyi vacib edir.

Alpər

Sorğu

Azərbaycanda "Tik-Tok" şəbəkəsi bağlanmalıdırmı?
--> -->