Xəbər lenti

Sağlamlıq 22:27 26.05.2025

"Qırmızı bibər" əslində nədən hazırlanır?

Paprikanın (qurudulmuş və üyüdülmüş qırmızı bibərdən hazırlanmış ədviyyat) və onun daha ətirli "qohumu" olan hisə verilmiş paprikanın - dünyanın müxtəlif mətbəxlərində geniş istifadə olunmasına baxmayaraq, bir çox insan bu ədviyyatın nə olduğunu və necə hazırlandığını əslində bilmir. Görünən budur ki, cavab sadə olsa da, hər kəsin ağlına gəlmir.

Qaynarinfo xəbər verir ki, Avstraliyanın "Nutraorganics" adlı qida şirkəti öz sosial media paylaşımında bu barədə maarifləndirici məlumat verib. Onların izahına görə, paprika heç də xüsusi və nadir bir bitki deyil, sadəcə olaraq qurudulmuş və üyüdülmüş şirin və yumşaq bibərlərdən hazırlanır.

Paprika necə yaranıb?

Paprika əsasən daha yumşaq və şirin bibər növlərindən əldə olunur. Tarixən bu bitkinin daha acı və ədviyyəli növləri Amerika qitəsindən Avropaya ispan səyyahlar tərəfindən gətirilib. Sonrakı dövrlərdə avropalılar, xüsusilə macarlar daha şirin və yumşaq sortların yetişdirilməsinə üstünlük veriblər. Bu da paprikanın bu gün tanıdığımız ləzzətli və ətirli formasının yaranmasına səbəb olub.

Paprika üçün istifadə edilən bibərlər, baxmayaraq ki, dad və ailə baxımından Bolqar bibərinə bənzəyir, daha uzun və incə formadadır. Acı növlər isə həm çili, həm də şirin bibər qarışığından ibarət ola bilər. Ancaq Macarıstanda, harada ki paprika milli ədviyyat sayılır, əsasən yalnız şirin növlərdən istifadə edilir.

Paprika ağacda bitmir

Qısa desək, paprikanın özünə məxsus bir ağacı və ya xüsusi bitkisi yoxdur – bu, sadəcə başqa bibər növlərindən alınan, qurudulmuş və toz halına salınmış bir ədviyyatdır.

Aydın

Sorğu

Saytda hansı materialların daha çox olmasını istərdiniz?
--> -->