Əksər insanlar əsas yeməklər arasında qəlyanaltı edir, bəziləri isə bunu gün ərzində bir neçə dəfə edirlər. Bəzən biz həqiqətən ac olduğumuz üçün qəlyanaltı edirik, bəzən isə stres və ya sadəcə qida zövqü üçün.
Qaynarinfo-nun məlumatına görə, "National Library of Medicine"də dərc olunan bir tədqiqat göstərir ki, gündə bir-iki qəlyanaltı bəzən üç dəfə yemək yeməkdən daha faydalı ola bilər. Çünki qəlyanaltılar həddindən artıq yeməyin qarşısını alır, bu da həzm və metabolik sistemlərə yükü azaldır. Lakin burada əsas rol oynayan nə ilə qəlyanaltı etməkdir.
Qastroenteroloq və həzm sistemi eksperti Ceyson Korenblit bildirir ki, çipslərdən qaçmaq lazımdır.
"Qastroenteroloq kimi istəyirəm ki, insanlar ultra-emal olunmuş, uzun inqrediyent siyahısına malik qızardılmış çipslərdən imtina etsinlər. Orada rafinə edilmiş nişasta, sənaye yağı, süni dadlandırıcılar və konservantlar var", deyə o bildirib.
Korenblit izah edir ki, çipslər bağırsaq üçün ən klassik ultra-emal olunmuş qida nümunəsidir:
- Bu qidalar iltihablı xəstəliklər, irritabl bağırsaq sindromu (İBS), piylənmə, şəkər xəstəliyi və ürək-damar xəstəliklərinə səbəb ola bilər.
Əgər çips nadir hallarda yeyilirsə, problem deyil, amma hər gün yeyirsinizsə, bağırsağa mənfi təsir göstərir.
"Bağırsaq bakteriyalarınız lif və rezistent nişasta ilə qidalanır – tam həzm olunmayan bitki mənşəli qida. Əgər qəlyanaltınızı əsasən çipslərlə edirsinizsə, özünüzü qidalandırırsınız, amma bakteriyaları yox. Liflə zəngin qida bağırsaq mikrobiontunu dəstəkləyir, iltihabı azaldır və bağırsaq baryerini gücləndirir", deyə Korenblit bildirib.
O əlavə edib ki, çips qəlyanaltıları uzun müddətdə faydalı bakteriyaların sayını azaldır və iltihabı artırır:
"Bəzi emulsifikatorlar və əlavələr bağırsaq divarını qoruyan mukus qatını poza bilər və mikrobionomu dəyişdirə bilər, bu isə iltihabın və bağırsağın keçiriciliyinin artmasına səbəb olur".
Harvard Tibb Məktəbindən Trisha Paşiç isə bildirib ki, çipsi qazlı içkilərlə birlikdə yemək zərəri artırır.
Bağırsaq üçün faydalı qəlyanaltılar
Qastroenteroloq Pol Foyershtadt tövsiyə edir ki, liflə zəngin, emal olunmamış məhsullar seçilsin: qoz-fındıq, giləmeyvə, paxlalı qidalar. Bu qidalar bağırsağın sağlam bakteriyalarını artırır.
Foyershtadt və Korenblit həmçinin qeyd edir ki, yoqurt də bağırsaq üçün əla qəlyanaltıdır, çünki probiotiklərlə zəngindir:
"Canlı və aktiv mədəniyyətlərə malik yoqurt faydalı bakteriyalar – probiotiklər ehtiva edir. Bunlar sağlam mikrobiontu dəstəkləyir, iltihabı azaldır və disbakteriozu qarşısını alır".
Paşiç əlavə edib ki, bu o demək deyil ki, mükəmməl qidalanmaq lazımdır və ya çips, qazlı içkilər və digər ultra-emal olunmuş qidalardan heç vaxt zövq almamaq:
"Mükəmməlliyə can atmayın. Sağlam qidalanma vərdişi yaradın. Sağlamlığınız dəyişiklikləri sevdiyiniz və illərlə davam edə biləcəyiniz zaman daha yaxşı olacaq, nifrət etdiyiniz və iki həftədən sonra tərk edəcəyiniz dəyişikliklərlə deyil".
Aydın
Şərhlər