Bəzi qidalar düzgün hazırlanmadıqda ölümcül ola bilər. Dünyanın ən zəhərli yeməkləri arasında manyok, fugu balığı və Amanita phalloides göbələyi yer alır.
Qaynarinfo bu qidaların təhlükələri və onlardan qorunma yolları barədə ətraflı məlumatı təqdim edir:
İnsan orqanizminin sağlam işləməsi üçün qidalanma vacibdir, lakin yeyilən hər bir qida tam təhlükəsiz deyil. Dünyada bəzi yeməklər xüsusilə yanlış hazırlandıqda ölümcül zəhərli təsir göstərə bilər.
1. Manyok
Dünyanın ən zəhərli yeməklərindən biri tropik bölgələrdə geniş istehlak edilən manyokdur. Bu bitki yüksək karbohidrat tərkibi ilə enerji mənbəyi olsa da, təhlükəli bir xüsusiyyətə malikdir: manyokun kökləri və yarpaqları siyanojenik qlükozidlər adlanan maddələr ehtiva edir ki, bu da bədəndə sianidə çevrilir.
Əgər manyok düzgün emal edilməzsə, iflic, zehni pozğunluqlar və hətta ölümlə nəticələnə bilər. Ümumdünya Səhiyyə Təşkilatı (ÜST) hər il 200-dən çox insanın manyok zəhərlənməsi səbəbindən öldüyünü və minlərlə insanın aşağı dozalı təsirlərdən uzunmüddətli sağlamlıq problemləri yaşadığını bildirir.
2. Fugu balığı (balon balığı)
Ən təhlükəli qidalardan biri də Yaponiyanın məşhur fugu balığıdır. Bu balığın hazırlanması son dərəcə dəqiqlik və peşəkarlıq tələb edir, çünki fugu sianiddən 1.200 dəfə daha güclü olan tetrodotoksin zəhəri ilə doludur. Cəmi bir neçə milliqram tetrodotoksin tam iflicə və tənəffüs çatışmazlığına səbəb ola bilər. Üstəlik, bu zəhərin heç bir antidotu (panzehiri) yoxdur.
Yaponiyada fugu balığı hazırlamaq üçün aşpazlar illərlə xüsusi təlim keçirlər. Bütün sərt qaydalara və nəzarətə baxmayaraq, hər il onlarca insan fugu zəhərlənməsi yaşayır. Ölüm halları daha nadir görülməyə başlasa da, bu balıq hələ də yüksək riskə baxmayaraq istehlak edilən ekzotik yeməklərdən biri hesab olunur.
3. Amanita phalloides göbələyi (köygöçürən)
Dünyanın ən təhlükəli yeməkləri arasında üçüncü yerdə Amanita phalloides adlanan ölümcül göbələk dayanır. Xalq arasında "kənd göçürən" və ya "ev yıxan" kimi tanınan bu göbələk, yer üzündəki ən zəhərli göbələklərdən biridir. Yalnız bir göbələyin yarısı belə qaraciyər və böyrək çatışmazlığına səbəb olaraq bir neçə gün ərzində ölümlə nəticələnə bilər.
Bu göbələyin toksinləri istiyə davamlıdır və bişirildikdə belə zəhərli qalır. Simptomlar adətən 6-12 saat sonra ortaya çıxır ki, bu da erkən tibbi müdaxiləni çətinləşdirir. Mütəxəssislər hər il bu göbələkdən təxminən 100 nəfərin öldüyünü və minlərlə insanın zəhərləndiyini bildirir.
Nəticə
Bu üç qida - manyok, fugu balığı və Amanita phalloides göbələyi, səhv hazırlanarsa, həyati təhlükə yarada bilər. Bu səbəbdən, belə qidaları yemədən əvvəl onların doğru emal olunduğuna və təhlükəsizliyinə əmin olmaq vacibdir.
Aydın
Şərhlər