Xəbər lenti

50 yaşdan sonra arıqlamaq üçün nə yemək lazımdır? - 7 səhər yeməyi
Sağlamlıq 22:30 12.12.2025

50 yaşdan sonra arıqlamaq üçün nə yemək lazımdır? - 7 səhər yeməyi

50 yaşdan sonra maddələr mübadiləsi yavaşlayır və yağ itirmək daha çətin olur. Lakin bəzi qidalar arıqlamağa və qarındakı yağları azaltmağa kömək edə bilər. Hormonal dəyişikliklər, əzələ kütləsinin azalması və yavaşlayan maddələr mübadiləsi 50 yaşdan sonra qarın bölgəsində yağın daha sürətlə yığılmasına və daha çətin əriməsinə səbəb ola bilər.

Qaynarinfo xəbər verir ki, sertifikatlı idman dietoloqu Tara Kollinqvud "Eat This, Not That" üçün yazdığı məqalədə bildirir:

"Qarındakı yağları "yandıran" tək bir məhsul yoxdur, lakin səhər yeməyi üçün düzgün qidaların seçilməsi sağlam maddələr mübadiləsini dəstəkləyə, qan şəkərinin səviyyəsini sabit saxlaya və toxluq hissini uzun müddət qorumağa kömək edə bilər".

O, protein, lif və faydalı yağların birləşməsini tövsiyə edir. 50 yaşdan sonra qarın yağına qarşı kömək edən minimum 7 səhər yeməyi məhsulu var:

1. Yumurta

Kollinqvudun tövsiyə etdiyi ilk məhsuldur: "Yumurtalar orqanizmi yüksək keyfiyyətli proteinlə təmin edir, bu da bir neçə saat toxluq hissi yaradır və əzələ kütləsinin qorunmasına kömək edir. Protein və yağların birləşməsi qan şəkərini sabitləşdirir və səhər ortasında ac qalmamağa kömək edir".

2. Yunan yoğurtu

Zəngin protein və probiotik mənbəyi olan yunan yoğurtu toxluq yaradır və bağırsaq mikrobiomasını dəstəkləyir. Araşdırmalar göstərir ki, sağlam bağırsaq qarın bölgəsində yağ yığılmasını tənzimləməyə kömək edir. Qeyd olunur ki, şirniyyat əlavə edilməmiş sadə yoğurt seçilməlidir; lazım gələrsə, meyvə və ya az miqdarda bal əlavə etmək olar.

3. Yulaf

Yulaf həll olunan liflə zəngindir, bu da həzm prosesini yavaşladır, qan şəkərini tənzimləməyə kömək edir və zamanla qarın içi yağını azaltmağa xidmət edir. Yulaf həmçinin ürək sağlamlığını dəstəkləyir, bu isə 50 yaşdan sonra xüsusilə vacibdir.

4. Giləmeyvələr

Qarağat, çiyələk və moruq antioksidant və liflə zəngindir. Təbii şirinliyi şəkər istəyi ödəyir, lif isə iştahanı nəzarətdə saxlayır. Yoğurt, yulaf və ya smuzi ilə əla uyğunlaşır.

5. Qoz-fındıq və qoz yağı

Badem, qoz və təbii qoz yağı səhər üçün ideal enerji mənbəyidir. Faydalı yağlar, protein və lif toxluğu artırır və gün ərzində həddindən artıq yeməyi önləyir ki, bu da qarın yağının azaldılmasında vacibdir.

6. Avokado

Avokado sağlam yağların əla mənbəyidir. Təkli doymamış yağlar ürək üçün faydalıdır və qarın bölgəsində yağın azalması ilə əlaqələndirilir. Yumurtalar və ya tam taxıllı tost ilə birlikdə balanslı və doyurucu səhər yeməyi təmin edir.

7. Tam taxıllar və yüksək lifli məhsullar

Tam buğda çörəyi, yüksək lifli yulaf və kinoa bədənə yavaş həzm olunan karbohidrat və lif təmin edir. Bu, iştahanı tənzimləyir və zamanla qarın bölgəsində yağın yığılmasını azaldır. Məhsulların porsiyada ən azı 3–5 qram lif ehtiva etməsinə diqqət yetirin.

Aydın

Sorğu

Saytda hansı materialların daha çox olmasını istərdiniz?
--> -->